Jag läser i läkartidningen att Sveriges kvinnliga läkares förening, KLF, vill att läkarförbundet ska motarbeta skattefinansierade hemfödslar. Läkarförbundet är tydliga med att de motsätter sig skattefinansierade hemfödslar men KLF önskar ett hårdare ställningstagande. Inget förvånande där.
Jag läser vidare och studsar däremot på citatet ”vi har sett att en rad influencers på senaste tiden drivit den frågan.” Jag har hört det förr och jag önskar att jag inte brydde mig men det gör jag, det tär väl på egot. För jag förstår att jag är en av de som åsyftas.
Jag tycker framförallt det är förminskade av de familjer som tar informerade och väl genomtänkta beslut att föda hemma med barnmorska, att deras behov inte ens nämns utan indirekt reducerad de till följare av en trend påspädd av några random ”influencers”.
Jag accepterar den titeln numera. Jag har en stor plattform och jag tjänar pengar på sociala medier så det är inte mer än rätt. Jag accepterar dock inte att den titeln suddar ut min primära titel i sammanhanget, den jag studerat 4.5 år för att tillskansa mig – barnmorska.
De som bedriver frågan om skattefinansierade hemfödslar är vad jag vet främst familjer som själva har eller önskar föda hemma samt barnmorskor med kunskap om fysiologiska födslar och hemfödslar. Vårt eget förbund, barnmorskeförbundet, bedriver frågan med stöd av aktuell forskning.
Men det är klart att det är lättare att reducera den man argumenterar emot till anonyma ovetande influencers. Men det är synd.
Jag ogillar verkligen polariseringen i den här frågan. Jag hade önskat mer öppenhet och nyfikenhet. Om vad det är som får, förhållandevis få, men ändå en del kvinnor att så gärna vilja föda hemma. Om vad de med mest erfarenhet av fysiologiska födslar och hemfödslar har att säga om saken. Varför det kan funka i andra liknande länder men inte i Sverige.
Man talar om säkerhet och jämlik vård men på ett för mig motsägelsefullt sätt.
Nu blir det här för långt för detta forum, fortsatt resonemang på bloggen asabeabritton.com.
I artikeln hänvisar en representant för KLF till att det handlar om att man vill ha en mer jämlik vård i landet men jag förstår inte hur det leder till en jämlikare vård att jobba för färre valmöjligheter. Själv har jag
fött två av mina barn hemma och det är bland det bästa beslutet jag tagit för mig själv. Men att jag kunnat ha den möjligheten är för att jag har haft råd att betala en liten förmögenhet och jag bor i Stockholm där det finns ett litet gäng hembarnmorskor att välja på (när jag födde hemma första gången fanns inte regionfinansierad hemfödsel i Stockholm, andra gången valde jag privat barnmorska trots att det fanns regionfinansierat). En med sämre ekonomiska förutsättningar, i en mindre ort har inte alls den möjligheten. Så att skälet skulle vara att värna om en mer jämlik vård köper jag inte. Jämlik vård är i alla fall för mig fler valmöjligheter för fler personer och rätten till delaktighet i sin vård.
Säkerhet är en annan sak som används som argument. Ett rimligt sådant tycker jag! Tycker det är viktigt att vi gör det vi kan för att det ska vara säkert att föda hemma. Att det är tydligt hur man ska arbeta för att säkerställa det. Att det finns ett bra samarbete mellan hemmet och sjukhus om man skulle behöva byta vårdnivå. För människor kommer fortsätta föda hemma oavsett om det är skattefinansierat eller inte. Det har vi sett. Men det görs inga åtgärder för att göra de hemfödslar som sker så säkra som möjligt – tvärtom. Läkemedel som är till för att stoppa blödning vid en födsel behöver av barnmorskor skaffas på svarta marknaden i delar av Sverige idag. Värnar man om säkerheten då? Jag anser inte det.
Jag försöker att inte vara cynisk i den här frågan. Jag vill inte tro att det handlar om ego, makt och rädsla. Naivt kanske, men jag väljer att tro att vi alla vill åt samma håll. Att vi vill familjernas bästa men vi har olika syn på hur vi når det målet.
Nu har beslut i alla fall tagits i region Uppsala att bedriva skattefinansierade hemfödslar och upprätta en barnmorskorledd enhet. Jag ser fram emot att se hur det går och förhoppningsvis ska det bidra till en ökad kunskap och mer fruktsamma diskussioner om detta utifrån en svensk kontext.
Ett svar
Intressant reflektion.
Jag tänkte på det här med förlossningskador, jag har för mig att förekomsten av allvarliga bristningar är mindre bland hemfödslar än sjukhusfödslar i Sverige.
Men hur ser det ut i andra länder. Framförallt i länder där hemfödslar är norm men kanske säkerheten och ekonomin är sämre. Ser man samma siffror där?