Nu kommer ett kärt gammalt inlägg från min gamla blogg i uppdaterat format. Jag minns att jag skrev det här efter att jag fick frågan från en följare hur hon kunde ge ”svar på tal” mot de som sa att det var onödigt att hon ammade sin tvååring. Att det bara var blask i mjölken och det var en dålig vana. Mitt korta svar är att man ska be dessa personer bry sig om sitt eget liv och skita i om du ammar eller inte. Det angår inte dem. Jag ammar nu mitt tredje barn som blir ett nästa månad. Jag ammade första i två år och andra i tre. Jag har ingen aning hur länge jag kommer amma min dotter men jag vet att det inte kommer att dikteras av någon annans åsikt och det känns otroligt skönt. Det har verkligen inte med någon annan att göra. Har någon problem med att jag ammar sitt barn förbi bebistiden så ligger det hos dem inte mig. Min upplevelse är att det ofta bottnar i en skev översexualiserad syn på kvinnokroppen, okunskap och inte sällan egna sår från en svår amningsresa. När jag ser det så kan jag ta emot eventuella åsikter och kritik med empati snarare än med sorg som jag gjorde för några år sedan.
Så man ska inte behöva försvara varför man vill fortsätta och ens egna upplevda fördelar bör vara försvar nog i så fall. Som att det ger en stund av stillhet och ro för båda parter, återhämtning, anknytning, att få kontakt efter separation, ett sätt att söva osv. Men vill man berätta om de fysiska fördelarna så är de många också.

Fördelar för barnet
Även om det inte finns mycket forskning på amning efter 2 års ålder så tyder informationen som finns på att bröstmjölken är en bra källa till näring och ett skydd mot sjukdom så länge man fortsätter amma.
Bröstmjölk hos dem som ammar i över ett år är energirikare och fetare än mjölken hos dem som ammat kortare tid (Mandel 2005).
Under det andra året av amning (12-24 månader) så utgör 448 ml bröstmjölk:
- 29% energibehovet
- 43% av proteinbehovet
- 36% av kalciumbehovet
- 75% av vitamin A behovet
- 76% av folat behovet
- 94% av vitamin B12 behovet
- 60% av vitamin C behovet
(Dewey 2001)
Barn som ammas i över 1 år har visat sig drabbas av sjukdom i mindre utsträckning, blir friska snabbare när de blir sjuka och har har lägre mortalitet (Mølbak 1994, van den Bogaard 1991, Gulick 1986).
Antikroppar finns i mjölken under hela amningstiden och de immunologiska faktorerna ökar under det andra året av amning (Lawrence & Lawrence 2011, Goldman 1983, Goldman & Goldblum 1983, Institute of Medicine 1991)
Enligt WHO skulle en diskret ökning av amningsfrekvensen kunna motverka 10% av barnadödligheten av barn under 5 år.
Man har sett att amning i över 1 år har en positiv inverkan på barns mentala och sociala utveckling (Duazo 2010, Baumgartner 1984. Oddy 2010)

Fysiska fördelar för den som ammar
Amning minskar risken för bröstcancer och risken blir mindre ju längre man ammar.
Amning minskar även risken för ovarialcancer, endometriecancer och livmodercancer.
Amning minskar på sikt risken för osteoporos.
Amning minskar risken för reumatoid artrit.
Amning minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Amning minskar risken för typ 2 diabetes hos personer som haft graviditetsdiabetes och har visat sig minska insulinbehovet hos personer med diabetes.

Det här inlägget utgår från en artikel på kellymom.com, en sida jag ofta går in på och hänvisar till. Ni kan läsa hela artikeln med fler fördelar här.
Referenser
Mandel D, Lubetzky R, Dollberg S, Barak S, Mimouni FB. Fat and Energy Contents of Expressed Human Breast Milk in Prolonged Lactation. Pediatrics. 2005 Sept; 116(3):e432-e435.
Dewey KG. Nutrition, Growth, and Complementary Feeding of the Breastfed Infant. Pediatric Clinics of North American. February 2001;48(1).
Mølbak K, et al. Prolonged breast feeding, diarrhoeal disease, and survival of children in Guinea-Bissau. BMJ. 1994 May 28;308(6941):1403-6.
Lawrence RA and Lawrence RM. Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession, 7th ed. St. Louis: Mosby, 2011, p. 153-195. See particularly Table 5-2 on p. 164: “Concentration of immunologic components in human milk collected during second year of lactation”
World Health Organization. Global strategy on infant and young child feeding. 2003.
Duazo P, Avila J, Kuzawa CW. Breastfeeding and later psychosocial development in the Philippines. Am J Hum Biol. 2010 Nov-Dec;22(6):725-30.
(Det finns mängder av referenser på de nämnda fördelar för den som ammar, här hittar ni en referenslista https://kellymom.com/ages/after12mo/ebf-refs/#BreastCancer1)