Här kommer som utlovat en något redigerad version av mitt blogginlägg om säker samsovning som jag skrev 2019. Läs gärna mitt blogginlägg från igår ”Om samsovning” också. Där skriver jag lite om mina aktuella tankar om råden som ges kring samsovning.
***
Som ni säkert vet så rekommenderar Socialstyrelsen att spädbarn upp till 3 månader sover säkrast på rygg i egen säng. Detta på grund av att de utifrån forskningsläget bedömt att det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Ett råd som kan innebära ett stort dilemma för oss som föder barn som inte är så sugna på att ligga i egen säng så fort de kommit ut ur den varma trygga livmodern eller vi som har barn som vill amma minst varje timme nattetid och inte tar napp som substitut. Så var det när min första son var nyfödd. När jag till slut gav upp idéen om att han skulle sova själv efter att ha läst på om säker samsovning så var det som om en helt ny värld öppnades upp för oss. En värld där vi alla sov bättre, tillsammans.
Så jag tänkte skriva lite om det här med säker samsovning och vad det innebär.
Vad är plötslig spädbarnsdöd?
Men låt oss först börja med definitionen av plötslig spädbarnsdöd eller SIDS som det ibland förkortas, Sudden Infant Death Syndrome. Det innebär att ett spädbarn dör plötslig och oväntat utan att dödsorsaken kan kopplas till någonting specifikt. Man vet fortfarande inte varför SIDS sker trots år av forskning, men man har kunnat koppla det till vissa riskfaktorer.
Det är vanligast bland barn 1 till 5 månader och ovanligt efter 6 månader. Cirka 24 fall av SIDS sker årligen i Sverige och det de har gemensamt är att det ofta sker i sömnen.
Samsovning kan betyda många olika saker
Det är viktigt att komma ihåg att samsovning kan innebära väldigt olika saker som innebär mer eller mindre ökade risker för barnet. I vissa kulturer så är samsovning associerat till en minskad risk för SIDS, som i Hong Kong till exempel där det är norm och de samtidigt har bland de lägsta förekomsten av SIDS i världen. Men så finns det också grupper där samsovning är kopplat till kraftigt ökade risker, som i de fall när det sker på grund av brist på andra alternativ då man bor trångt av socioekonomiska skäl till exempel. I dessa fall förekommer oftare faktorer som ökar risken för SIDS till exempel att föräldrarna som sover med barnet röker. Så samsovning innebär inte en enhetlig sak och kan göras på ett mer eller mindre säkert sätt.
Amning och SIDS
Att amning minskar risken för SIDS finns det vetenskapligt stöd för, likaså att samsovning underlättar amningen. I en studie där man följt 253 nyblivna föräldrar kunde man se att kopplingen mellan fortsatt amning och samsovning var stark. Många av de ammande mammorna uttryckte en förvåning av att deras nyfödda barn ville amma så ofta på natten, något jag verkligen känner igen från de nya föräldrarna jag möter. De i studien som hade ambitionen att barnet skulle sova i egen säng började oftare med ersättning för barnet då kunde sova längre perioder. De som valde att fortsätta amma löste det oftare med att samsova med barnet så barnet hade nära tillgång till bröstet och både mamma och barn slapp vakna upp helt för att amma.

Här nere kommer lite praktiska råd kring hur du gör samsovning med spädbarn så säker som möjligt.

Råd för att minska riskerna för SIDS vid samsovning med spädbarn
- Ha inga täcken, kuddar, filtar eller annat som kan hamna över bebisen ansikte och luftvägar nära bebisen. Många fall av SIDS orsakas av att något täckt över barnets ansikte och hindrat den från att kunna andas.
- Undvik att ha husdjur och andra barn i sängen p.g.a risk att de hamnar över barnet. Om ni ändå väljer att ha barn/husdjur i sängen se till att de inte ligger bredvid bebisen.
- Se till att barnet ligger så att han/hon inte kan ramla ur sängen eller fasta mellan madrassen och väggen.
- Om möjligt låt barnet somna på rygg. Flera studier har visat att risken för SIDS minskar om barnet sover på rygg. Vissa studier har dock visat att sidoliggande inte är associerat till SIDS i de fall där familjen samsov och ammade. Jag vet att många barn föredrar att sova på mage eller på sidan, det man kan försöka göra är att låta barnet somna på sidan t.ex. medans den ammar och sen försiktigt rulla över barnet på rygg. När du är vaken och har uppsikt över barnet kan den förstås sova på andra sätt än rygg. Eftersom det finns risk att barnet får platt huvud om den ligger mycket på rygg så är det bra att variera hur barnet ligger med huvudet och att ha barnet i andra ställningar än platt på rygg när barnet är vaket.
- Se till att ni har en lagom temperatur hemma (16-20 grader cirka) inte för varmt eller för kallt, en bebis som blir för varm har större risk att drabbas av SIDS. Jag får ofta frågan hur varmt klädd ett barn bör vara och jag brukar ge rådet att barnet bör vara klädd som du själv skulle vilja vara klädd plus eventuellt ett tunt lager till eftersom barnet rör sig mindre än vad vi gör och kan ha svårt att reglera sin kroppstemperatur till en början. Så om du själv tycker det är lagom att bara ha underkläder på dig så kan barnet ha blöja och en filt tex, och man kan alltid känna i nacken på barnet om den är för varm eller kall, alldeles nyfödda barn har ofta kalla händer och fötter så det är missvisande att känna där. Lagom kroppstempratur är 36,5-37,5 cirka. Kom ihåg att lyssna på intuition och ditt sunda förnuft som förälder.
- Barnet ska sova på en fast och platt yta alltså inte i soffan eller fåtölj. Man har sett att risken för SIDS ökar kraftigt om man somnar med barnet i soffa eller fåtölj.
- Amma om du kan och vill! Studier har visat att helamning i minst 2 månader halverar risken för SIDS. Även delamning har en skyddande effekt men skyddet ökar med helamning. Bröstmjölken ger ett skydd mot infektioner som ökar risken för SIDS, vissa studier har även visat att barn som ammas inte sover lika djupt och vaknar lättare om de skulle drabbas av andringsuppehåll.
- Socialstyrelsen rekommenderar tröstnapp då studier har kopplat det till en minskad risk för SIDS. För att nappen inte ska störa amningen så rekommenderar jag att man väntar med napp tills man känner att amningen fungerar väl, om det är så att man önskar amma. För att det inte ska hämma mjölkproduktionen bör man erbjuda bröstet först och se till att barnet får amma ofta trots napp. Eftersom hormonet prolaktin, som är avgörande för mjölkproduktionen, är högst på natten så är nattamningen särskilt värdefull för att bibehålla fullgod mjölkproduktion.
Samsovning rekommenderas inte om:
- Den eller de som ska dela säng med barnet röker. Exponering till rökningens gifter ökar risken för SIDS, detta gäller även om mamman rökt under graviditeten. Det man tror är att nikotinet (som även finns i snus och e-ciggaretter) stör barnens andning och hjärtfunktion.
- Om någon som sover med barnet är berusad (inkluderar sederande mediciner).
- Om du är extremt trött och har svårt att vakna. Det här är enligt min erfarenhet vanligare hos föräldern som ej fött barnet och som inte ammar, därför kan det vara klokt att den föräldern inte ligger bredvid barnet när ni ska sova ihop.
- Om ditt barn föddes med låg födelsevikt.
- Sov inte med barnet på soffa, i fåtölj eller en alltför mjuk säng.
Svar på fråga om babynest
Jag fick den här kommentaren på mitt tidigare inlägg:
Jag ska få mitt första barn i februari och funderar mycket på hur vi ska sova för att det ska bli så tryggt som möjligt. Räknas att ha bebisen i ett bedside crib som samsovning eller att bebisen sover i egen säng? Funderar på att ha en sån plus ett babynest, sen ha en sovpåse så att det inte finns någon risk att täcke/filt åker upp i ansiktet. Tack för en bra blogg! / Hilda
Svar: Hej Hilda! Bedside crib räknas i regel som att ha barnet i egen säng. Babynest råder det delade meningar om. Socialstyrelsen säger varken bu eller bä om dem då det inte finns tillräcklig forskning i nuläget för att kunna uttala sig om de är säkra eller inte. I andra länder, som England, så avråder man från att använda dem. Här i Sverige så finns ju babynests på många BB-avdelningar vilket skickar en signal från vården att de är okej att använda, men det finns alltså inget starkt vetenskapligt stöd för det. Jag använde själv babynest ett tag när min son var nyfödd och tycker det funkade fint, men det är bra om man kan följa de råden som nämns ovan även om man använder ett babynest. Jag vet också att det finns babynests på marknaden som är menade att minska risken för SIDS i och med att de är konstruerade så att barnet kan andas även om barnet hamnar tätt med ansiktet mot kanten av nestet, men jag har inte testat dem själv och vet inte hur beprövade de är.
***
Det var det om det. Hoppas detta varit hjälpsamt. Vill ni läsa mer så kolla in länkarna nedan samt socialstyrelsens rekommendationer som jag länkade till ovan, där finns också en lång lista på källor de använt sig av. Påminner om att det är jättebra att söka upp råd och riktlinjer men glöm inte den egna intuitionen och sunda förnuftet! Det är så viktigt i livet i stört men i graviditet och föräldraskap inte minst. Önskar er en god och säker natts sömn nu, oavsett hur ni väljer att göra.
Kram,
Asabea
Referenser/Läs mer
https://www.lullabytrust.org.uk/safer-sleep-advice/co-sleeping
http://www.babybaby.se/2015/04/svar-fran-socialstyrelsen/
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/3/3597/LKT0612s955_960.pdf
http://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/3/3597/LKT0612s955_960.pdf
https://pediatrics.aappublications.org/content/123/3/e406.short
Blair PS, Fleming PJ, Smith IJ, Platt MW, Young J, Nadin P, et al. Babies sleeping with parents: case–control study of factors influencing the risk of the sudden infant death syndrome. CESDI SUDI research group. BMJ 1999;319:1457-61.
4 svar
Intressant! Min flicka som idag är 21 år gillade inte samsovning. Hon låg gärna ensam i spjälsängen och sparkade av täcket. Ammade henne tills hon var 15 månader. Men sova bredvid var ingen hit. Barn nummer två som idag är 18 år var ett plåster. Han ville sova i samma säng som oss tills han gick mellanstadiet. Fortfarande en väldigt fysisk person. Barnen är olika men samordning tror jag jag är så otroligt viktigt! Eller i alla fall erbjuda barnet samsovning! Det intressanta här är att min dotter som idag är stor inte ens klarar av att sova bredvid sin pojkvän… Det blir för varmt! Hon får lite panik! Mycket självständig på många plan!
Hej! Jag samsov med mitt första barn men väntar nu tvillingar och känner mig vilsen i hur jag ska kunna sova säkert med dem då jag upplever att det är svårt att hitta motsvarande tips med två bebisar i åtanke. Råkar du ha veta något…?
Jag ska se vad jag kan hitta för konkret information och forskning kring detta. Återkommer med ett inlägg då. Men ett alternativ är att tvillingarna sover sida vid sida i en bedside crib anpassad för tvillingar.
Såg den här videon när jag hade som mest ångest över att jag inte borde samsova med min bebis som bara ville samsova:
https://cosleeping.nd.edu/
Tycker att han förklarar så vettigt och pedagogiskt. Efter det samsov jag utan dåligt samvete.
Tack för fin blogg!